Onderstaande tekst komt uit het boek: Passie en Power - leven met hart en ziel

IK ZOCHT BALANS... EN IK VOND HET!

3.1 Gemoedstoestand in balans

Niets is zo prettig als volledig in balans zijn. Positief in het leven staan. In harmonie zijn met je ziel. Een negatieve gemoedstoestand zorgt er vaak voor dat die balans ver te zoeken is. Dikwijls zijn we ons er niet eens van bewust dat ons iets dwarszit. Onlustgevoelens, gevoelens van onmacht, irritaties, onhebbelijk gedrag, hysterie: allemaal kunnen ze ontstaan door negatieve stemmingen.

Vaak denken mensen dat het hierbij om bepaalde karaktertrekken gaat. Gelukkig zijn wij in staat om negatieve gemoedsstemmingen om te zetten in positieve, eventueel met behulp van Bach bloesemremedies*. Vanzelfsprekend heeft ieder mens zijn eigen karakter, dat bepaalt wie je bent. Daarbij zien we bij sommige mensen uitvergrote karaktertrekken: extreem druk (al snel wordt gedacht aan ADHD of ADD), volledig teruggetrokken, chaotisch, snel ontmoedigd, abnormaal ongeduldig, of in alle omstandigheden de lieve vrede willen bewaren. Deze en andere gemoedsstemmingen kunnen iemands leven behoorlijk ‘verzieken’. Zonder deze extremen is het leven een stuk eenvoudiger en zullen de omstandigheden zich daar ook naar richten. Als gemoedsstemmingen die het leven beïnvloeden in balans worden gebracht, verliezen we minder energie. Hoe vaak hoor je niet zeggen: “Ik ben nu eenmaal zo.” In zekere zin is dat waar. Toch kun je excessen voorkomen en is het – als je daarvoor openstaat – eenvoudig om bepaalde negatieve gedragingen om te zetten in positieve stemmingen.
Werken aan negatieve gemoedsstemmingen is de eerste stap op weg naar een nieuw leven, een leven met innerlijke vrede en gemoedsrust, een leven met passie en power.

Andere methode
Bach bloesemremedies zijn ontwikkeld door dr. Edward Bach. Dr. Bach leefde van 1886 tot 1936. Hij had een bloeiende praktijk als arts aan Harley Street in Londen. Toch kon hij in zijn goedlopende praktijk op den duur geen vrede meer hebben met zijn werk, omdat hij ontdekte dat patiënten de hernieuwde gezondheid niet behielden. Bovendien had hij nogal wat chronisch zieke mensen onder behandeling waarbij geen enkele geneeswijze scheen aan te slaan. Dr. Bach wist intuïtief dat er een andere methode moest zijn om deze mensen te helpen. Hij wist dat zolang hij zich als arts op symptoombestrijding zou blijven richten, hij veel van zijn patiënten nooit zou kunnen helpen. Hij realiseerde zich dat de oorzaak van hun ziekte aangepakt zou moeten worden om werkelijke resultaten te boeken. De oorzaak bij velen lag vaak op het emotionele vlak en hij voelde dat deze mensen met gewone medicijnen niet te genezen waren.Dr. Bach had als kind al een sterke verbinding met het universum; hij was gewend te luisteren naar zijn intuïtie. Zijn innerlijke stem bracht hem in de natuur, waar hij ontdekte dat bepaalde bloesems en sommige knoppen van bomen eenzelfde energie hadden als die van de mens, maar dan in optimale vorm. Hij ontdekte dat bepaalde negatieve stemmingen verdwenen en plaatsmaakten voor een positieve gemoedstoestand, waardoor mensen bijvoorbeeld minder verkrampt werden. Zodra deze mensen positiever en sterker in het leven kwamen te staan en meer konden loslaten, zich bevrijd voelden van stemmingen die op hen drukten, kwam het genezingsproces vaak vanzelf op gang.

38 remedies
Dr. Bach vond voldoening in het genezen van mensen met behulp van de natuur. Hij ontdekte 38 remedies voor verschillende stemmingen plus één samengestelde remedie voor noodgevallen. Dit is de bekende Rescue Remedy, die bestaat uit vijf remedies, namelijk:

• Rock Rose tegen gevoelens van paniek
• Impatiens tegen ongeduld en irritatie
• Clematis om helderheid van geest te ondersteunen
• Star of Bethlehem tegen schok, schrik en trauma
• Cherry Plum om kalm te blijven op momenten van radeloosheid

Bloesemremedies worden onder meer gemaakt door de blaadjes van de bloemen in een schaal met bronwater te leggen en die voor langere tijd in de zon te zetten. Het bronwater neemt de energie van de blaadjes ver. De knoppen van onder andere de White Chestnut (paardenkastanje – onder meer voor malende gedachten), Red Chestnut (rode kastanje – onder meer voor overbezorgdheid voor het welzijn van anderen) en Sweet Chestnut (tamme kastanje – onder meer voor diepe neerslachtigheid, uiterste wanhoop) worden op een speciale manier gekookt. Ook is er een remedie die uit puur bronwater bestaat: Rockwater.
Deze remedie is geschikt voor mensen die een harde meester zijn voor zichzelf, uiterst perfectionistisch, niet flexibel en er een strikte levenswijze op na houden. Kant-en-klare voorraadflesjes zijn te koop bij de gespecialiseerde drogist, de reformwinkel of via internet. Meng de pure druppeltjes in een 30 milliliter pipetflesje met bronwater en neem van deze mix viermaal per dag vier druppeltjes in. Je kunt de druppeltjes ook puur innemen vanuit het voorraadflesje, maar de werking wordt daar niet beter van. Het is zuiniger om de druppels te vermengen met bronwater. Er kunnenmaximaal zeven remedies bij elkaar in een flesje. Dit is een mooie en veilige manier van zelfgenezing en een goede hulp bij de zoektocht naar balans. Een mogelijkheid om lekkerder in je vel te komen en beter om te gaan met stress. Bloesemremedies kun je gebruiken zo lang je ze nodig hebt. Het is altijd het proberen waard. Deze remedies hebben veel goed werk gedaan en je hoeft er niet eens in te geloven. Ze werken namelijk echt! Kijk voor meer informatie over Bach bloesemremedies
op www.topcure.nl.

Voor het gemak heeft Marjo Horn bovenstaande Quick Reference kaart ontwikkeld om snel thuis te raken in de Bach bloesem remedies op weg naar harmonie en balans. Bestellen via Bol.com


Seintje van boven
Mijn eigen kennismaking met Bach bloesemremedies begon toen de werkdruk op mijn reisbureau te hoog was opgelopen. Ik nam veel te veel hooi op mijn vork en op een dag liep ik rond als een kip zonder kop. Ik deed van alles, maar er kwam niets meer uit mijn handen. Ik liep te trillen van de stress. In die tijd – het was 1990 – waren we nog niet aan het surfen op internet. Toevallig kwam ik terecht bij twee dames die met kinesiologie werkten. Dat zijn spiertesten, waarbij het eigen lichaam aangeeft of je zwak of sterk bent. Dat wil zeggen: of je tekorten hebt of teveel van een bepaalde energie of bouwstof. Daarnaast gebruikten de dames Bach bloesemremedies om hun cliënten in balans te brengen. Ik had er nog nooit van gehoord en dacht: baat het niet, dan zal het ook wel niet schaden. Ze legden me uit dat het onder meer ging om energie uit bloemen en knoppen en ik geloofde het wel. Het interesseerde me eigenlijk niet zoveel op dat moment. Ik was als snelle zakenvrouw alleen maar geïnteresseerd in hoe ik zo snel mogelijk van mijn stress kon afkomen.

De dames testten mij en ontdekten al snel waar de tekorten in mijn energie zaten. Ze konden mij aan de hand daarvan vertellen hoe ik me gedroeg op kantoor. Dat was wel verbluffend, want ik had niet zo heel veel verteld. Ik kreeg een flesje vloeistof mee en moest viermaal per dag vier druppeltjes innemen. Al meteen vanafde eerste dag was ik rustiger in mijn hoofd, maar ik dacht dat dit door hun behandeling kwam. Twee weken later moest ik terugkomen. Zij vertelden mij meer over Bach bloesemremedies en ik kreeg een boek in mijn handen geduwd over het onderwerp. “Ga dit maar eens lezen”, zeiden ze. Ik nam het aan omdat ik hen niet voor het hoofd wilde stoten. Maar ik had natuurlijk helemaal geen tijd voor die onzin. Ik zou het gewoon volgende keer weerafgeven en zou hun vertellen dat ik er niet aan toe was gekomen.
Er kwam echter geen volgende keer. Ik was weer helemaal in balans. Ik had de druppeltjes vier weken gebruikt en ik voelde me geweldig. Op dat moment realiseerde ik me alleen niet dat de druppeltjes het voor mij hadden gedaan. Het interesseerde me eigenlijk niet zoveel hoe ik genezen was, voor mij telde op dat moment alleen maar dát ik genezen was. Ik kon de wereld aan.

Ondertussen zat ik nog wel met dat bloesemboek. Omdat ik niet meer terugging voor behandelingen kwam het er ook niet van om het boek terug te brengen. Het lag er maar, zonder dat ik er een blik in geworpen had. Intussen verstreken de maanden en nog lag het boek onaangeroerd. Een jaar later nam ik me – vol schaamte – voor om het terug te brengen, weliswaar ongelezen. Ik kon er gewoon niet toe komen, het onderwerp interesseerde me niet en mijn tijd was kostbaar. Ik legde het alvast op de achterbank van de auto met de bedoeling het nu toch echt snel af te geven. Ik geneerde me en wist me ook niet zo goed een houding te geven als ik het zou terugbrengen. Daarom bleef ik het afgeven ook nog eens uitstellen.

Op een zaterdagmiddag zaten mijn man en ik de post door te nemen en er lag een uitgifte van het maandblad Onkruid bij. Ik was al jaren geabonneerd en – weer hetzelfde verhaal – door tijdgebrek bleven de tijdschriften meestal ongelezen in de wikkel. Toch zei iets me dat ik dit magazine wel moest lezen. Ik werd gewoon gestuurd, als het ware geduwd. Ik haalde de wikkel ervan af en begon te bladeren. Er stond een verhaal in over Bach bloesemremedies en ik begon toch maar even te lezen, want het was iets anders dan anders. Het ging over een Amerikaanse man, Lorenzo, die als muzikant van een tweemansband naar Nederland was gekomen en hier was gebleven. Lorenzo vertelde in het artikel dat hij van zijn Indiaanse grootmoeder veel had geleerd over de natuur. Hij was met Bach bloesemremedies in aanraking gekomen nadat hij hierover een boek te leen had gekregen. Het boek had heel lang ongelezen bij zijn spullen gelegen. Het onderwerp sprak hem in eerste instantie niet aan. Omdat hij het alweer een jaar te leen had, wilde hij het zo snel mogelijk terugbrengen naar de eigenaar. Hij bladerde er wat in om een beetje een idee te krijgen waar het over ging en werd als bij bliksemslag door de materie gegrepen. Hij was zich verder gaan verdiepen en werd Bach bloesemtherapeut. Hij bereikte fantastische resultaten en zijn klantenmaakten de wonderlijkste genezingen mee.

Ik geloofde mijn ogen niet. Het was wel erg toevallig dat wij allebei een boek te leen hadden gekregen en het beiden na precies een jaar ongelezen wilden teruggeven. Wat was er met hem gebeurd, waardoor hij de materie opeens zo mateloos interessant vond? Als híj dat vond, dan moest ik er toch ook maar eens naar kijken. Ik rende naar de auto, pakte het boek en begon er als een razende in te lezen. Gaandeweg raakte ik steeds meer opgewonden, het raakte mijn ziel. In één adem las ik het uit; ik hoorde en zag niets meer. Uiteindelijk bracht ik het boek terug met een heel grote bos bloemen en 1000 excuses. Daarna kocht ik steeds meer boeken over het onderwerp. Pas op dat moment realiseerde ik me dat de druppels mij indertijd zo hadden geholpen. Ik was óók, net als Lorenzo, in de ban van de bloesems. Ik las alles wat los en vast zat over het onderwerp. Ik ging cursussen doen en mocht de beginnerscursus overslaan omdat ik me inmiddels al zo had verdiept in het onderwerp. Na mijn opleiding als consultant voor het Bach Center in Engeland – die ik voltooide in een klooster in Limburg – werd ik, na een vrij uitgebreide studie met veel ‘cases’ en veel mensen die ik moest begeleiden, officieel geregistreerd als Bach practitioner. Deze nieuwe passie zorgde ervoor dat ik nog meer balans vond, veel inzicht kreeg in de menselijke psyche en nóg meer van mensen ging houden.

Op de volgende pagina’s vind je mogelijke oplossingen voor bepaalde negatieve gemoedsstemmingen die een leven vol genot en plezier in de weg zouden kunnen staan.

‘Geluk is het enige wat zich verdubbelt als men het deelt’
(Albert Schweitzer)

* Bach bloesemremedies worden beschreven op blz. 55, 56 en 216.

Bovenstaande tekst komt uit het boek: Passie en Power - leven met hart en ziel van Lifestyle Coach - Marjo Horn
Hoofdstuk 3.1 Gemoedstoestand in balans - Klik hier voor de inhoudsopgave.

Reageren: je kunt met Marjo Horn in contact komen via marjohorn@wxs.nl


Passie en Power leven met hart en ziel

Op onderstaande video is dé Lorenzo D. Mills, uit mijn bovengenoemde verhaal, aan het werk met een doof meisje. Heel bijzonder.


DÉ OPLOSSING VOOR MENSEN DIE SNURKEN
Klik hier voor ervaringen met de Anti Snurk Ring?
De ring zo ontwikkeld, dat de twee uitsteekseltjes binnen in de ring op bepaalde drukpunten van de pink drukken, dat zijn acupunctuurpunten.

Stoppen met snurken
De Anti Snurk Ring heeft twee uitsteeksels binnenin de ring die op de acupunctuurpunten van de pink drukken.
Stoppen met snurken